Menu

Crowdfunding

In Nederland is vorig jaar 32 miljoen euro opgehaald met crowdfunding, het online vergaren van kapitaal bij een grote groep kleine investeerders. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2012. Crowdfunding is inmiddels niet meer weg te denken uit Nederland. Aangezien banken door strengere eisen moeite hebben het MKB te voorzien van voldoende krediet.Door de financieringsproblemen zijn veel MKB-ers, start-ups en particulieren op zoek naar alternatieve financiering.

Bij crowdfunding spreekt u het ‘publiek’ aan om uw start-up te financieren. Dit kan betekenen dat talloze verschillende mensen in uw financieringsbehoefte voorzien. Het is uiteraard ook mogelijk om op kleine schaal familie, vrienden en geïnteresseerden te vragen u te helpen. Wanneer u echter een aanzienlijk bedrag wilt lenen dan is de gebruikelijk weg dit via een crowdfunding platforum te doen. Wat je moet weten over crowdfunding:

  • Denk goed na over het kredietbedrag, de looptijd van de lening en het jaarlijkse rentepercentage alvorens u begint.
  • Vervolgens gaat u het bedrijfsidee op het platforum plaatsen, hiervoor betaalt u eenmalige plaatsingskosten.
  • Vrijwel altijd wordt er een beloning tegenover de bijdrage van investeerders gezet.
  • Wanneer de aanvraag volgeschreven wordt in de daarvoor geldende tijdsperiode, betaalt u een eenmalige succesfee (percentage) over het totale krediet bedrag.
  • U blijft 100% eigenaar van uw start-up of project.

Het grootste platforum voor crowdfunding in Nederland is Geldvoorelkaar.nl. Op de websites van Crowdfunding.nl en Douw&Koren kan u meer forums en informatie terugvinden.

Toekomst

Ten opzichte van de totale kredietverstrekking aan het bedrijfsleven van ongeveer 25 miljard euro per jaar, valt een bedrag van 32 miljoen in het niet. Toch is er een duidelijke verschuiving merkbaar. Tot twee jaar geleden hadden banken een constant aandeel van 80 procent in de totale kredietverstrekking, inmiddels is dat terug gelopen tot minder dan 70 procent. Hiernaast ontstaan initiatieven die iets weg hebben van beleggingsfondsen. Het fondsvermogen wordt in deze gevallen geïnvesteerd in start-ups of midden- kleinbedrijven. Ook is de NPEX opgericht, een beurs voor (beginnende) MKB’ers aandelen of obligaties kunnen laten verhandelen.

© Copyright Krosse Advies BV || Design: Stuurlui Online Marketing