Menu

Starten vanuit de bijstand

Als u een bijstandsuitkering hebt, kan uw gemeente u ondersteunen bij het starten van een eigen bedrijf. Hebt u een goed idee en denkt u dat het ondernemerschap bij u past? Overleg dan met de gemeente of het eventuele re-integratiebedrijf als u in een re-integratietraject zit. Zij kunnen u in bepaalde gevallen ondersteunen bij het realiseren van uw plannen.

Als zij positief tegenover uw plannen staan, komt u in aanmerking voor een zogeheten voorbereidingsjaar. U behoudt in dat jaar uw uitkering en bent in deze periode vrijgesteld van de sollicitatieplicht. U maakt dan gebruik van het zogenoemde Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Een belangrijke voorwaarde om hierop aanspraak te maken is dat uw bedrijf voldoende levensvatbaar is. Om dit aan te tonen, dient u een ondernemingsplan in. Daarnaast moet u hiervoor:

  • Aan eventuele vestigingseisen voldoen.
  • Minimaal 1225 uur per jaar in uw bedrijf werkzaam zijn. Dit komt neer op gemiddeld 23,5 uur per week.
  • Er rekening mee houden dat hulp via een bank of een borginstellingsfonds dan niet meer tot de mogelijkheden behoort.

Reken erop dat het beslissen over uw aanvraag zeker 2,5 maanden kan duren. Vervolgens zal het traject er als volgt uitzien:

  1. Je behoudt je bijstandsuitkering en krijgt een jaar de tijd om je voor te bereiden op het starten van een eigen bedrijf. Je hoeft niet meer te solliciteren, maar stort je op je eigen bedrijf. Je maakt een ondernemingsplan. Je probeert je eerste opdrachten binnen te halen. Voor de kosten die je dit jaar maakt voor je eigen bedrijf kan je eventueel een lening afsluiten bij jouw gemeente. De gemeente bekijkt of jouw ondernemingsplan levensvatbaar is. Als dit zo is, kan je aan de slag als zelfstandige.
  2. Het voorbereidingsjaar is voorbij: je gaat aan de slag als zelfstandig ondernemer. De bijstandsuitkering vervalt. Bij de sociale dienst van jouw gemeente kan je het starterskrediet aanvragen: een speciale lening met rente voor zzp’ers. Ook stelt de gemeente het eerste jaar van je bedrijf geld beschikbaar voor begeleidingskosten.
  3. Liggen de inkomsten van je bedrijf onder bijstandsniveau? Je hebt mogelijk recht op (maximaal) 36 maanden aanvulling van je inkomen tot bijstandsniveau.
© Copyright Krosse Advies BV || Design: Stuurlui Online Marketing